Jdi na obsah Jdi na menu

ANTIBIOTIKA A ALKOHOL

20. 7. 2023

Antibiotika jsou léky, které jsou určeny k léčbě infekčního onemocnění, a při jejich užívání je nutné se řídit radami lékaře. Každý lékař vám řekne, že konzumace alkoholu společně s antibiotiky může mít negativní vliv na vaše zdraví. Antibiotika společně s alkoholem by mohli vést k závažnému poškození jater. Někdy se může vyvinout i jaterní cirhóza.

Nežádoucí účinky antibiotik s alkoholem

Mezi nežádoucí účinky antibiotik s alkoholem patří nevolnost, zvracení, závratě a silné a křečovité bolesti břicha.

Antibiotika a antikoncepce

Antibiotika svým složením snižují účinnost hormonální antikoncepce, a proto by mohlo dojít k nežádoucímu otěhotnění. Snížení hormonálních hladin poznáme dle toho, že během cyklu začneme mírně špinit nebo i slabě krvácet.

Antibiotika a kdy se nepodávají?

Antibiotika se nepodávají u lehkého infekčního onemocnění, jako je kašel, rýma a také chřipka. Antibiotika nikdy nezabírají na virová onemocnění, jelikož ničí především bakterie.

Antibiotika a nápoje?

Antibiotika je nejvhodnější zapíjet obyčejnou vodou a to neperlivou, jelikož perlivé vody obsahují větší množství vápníku a ten může snížit jejich účinnost. Při užívání antibiotik není vhodné ani užívat kofeinové nápoje, jako je káva a jiné kofeinové přípravky.

Antibiotika a nežádoucí účinky

Antibiotika a jejich užívání může mít na náš organismus negativní účinky.

  • Při častém užívání antibiotik může dojít k oslabení imunitního systému
  • Bolesti hlavy
  • Zažívací obtíže – nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjem
  • Únava
  • Alergie
  • Gynekologické výtoky
  • Riziko poškození plodu v těhotenství – vznik deformit
  • Poškození jater, ledvin
  • Vznik rezistence
  • Poškození střevní flóry

 

ZDROJ INFO:

http://antibiotika.lecebne.cz/antibiotika-a-alkohol.html

poprvé publikováno na tomto webu 4/2012

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petr - Po antibiotikách

10. 10. 2013 16:51

Dobrý den ,chtěl bych se zeptat mám mikoplazmu ,a ve středu jsem dobral doxybene 100 mG ,a v patek kamarad slaví narozeniny mohl Bych se napít alkoholu ?

Andy -autorka wevu - Re: Po antibiotikách

10. 10. 2013 17:45

Petře přeji Vám krásný den, snad je Vám už lépe. Co se týče Doxybene, tak Vás asi moc nepotěším..ještě 24 hodin po dobrání tablet je plazmatická hladina účinné látky na 50% poslední dávky, dále váš organismus resp. kompletní mikroflora ve střevech, jež tvoří 80% Vaší imunity (a určitě by jste se rád dostal zpět do formy a plného zdraví), je momentálně ve stavu něco jako "Evropa po 2.světové válce" (odpusťte ten příměr), spíš než alkohol by jste v nejbližším minimálně týdnu měl konzumovat přirozená probiotika a "živé" (enzymaticky plnohodnotné) potraviny. Volba, jak to nakonec provedete, je ale stejně jen a jen na Vás, já věřím, že si čas oslavy užijete určitě i bez alkoholu, v zájmu toho nejdůležitějšího, co máte, tedy vašeho zdraví..

Petr - Re: Re: Po antibiotikách

10. 10. 2013 18:10

Děkuji Vám moc budu se držet vaši rady