Jdi na obsah Jdi na menu

AFTY

1. 2. 2013

 S afty se za někdy za život setkala až čtvrtina naší populace. Afta vypadá jako menší bolestivý vřídek uvnitř dutiny ústní, na rozdíl od oparu, který se tvoří na rtech.

Afty se vyskytují hlavně u mladších lidí, častěji postihují ženy než muže. Uvádí se, že v populaci lidí do třiceti let se vyskytují až u pětiny jedinců. Po třicítce se afty objevují méně často.

Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato ale mohou způsobit nepříjemné bolesti a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo mluvení.

O nakažlivosti aft se názory dost různí. Jejich nakažlivost je další zásadní rozdíl od oparů, kde je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny uvádí, že afty se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo.

Polemizuje se také o genetických predispozicích k tomuto onemocnění. Pokud se o nich dá vůbec mluvit tak s opravdu velkým vlivem vnějšího prostředí

Rizikové faktory aft

Afty jsou tedy nejčastěji postiženy ženy a celkově mladí lidé do třiceti let.

Protože je výsev aft podmíněn i hormonálními změnami, mohou se častěji objevit u žen před menstruací.

Dále se uvádí, že riziko aft přibývá se stresovou zátěží, což stejně jako již zmíněné hormonální změny souvisí s rovnováhou imunitního systému. Pokud je ochranný systém organismu oslabený, opět se zvyšuje riziko poškození ústní sliznice.

Dále se afty objevují častěji u jedinců se zubními protézami nebo rovnátky, v těchto případech se totiž zvyšuje plocha pro usazování škodlivých bakterií v ústech.

Negativně, co se týče aft, také působí zlozvyky v podobě okusování nebo žvýkání tváří, rtů nebo jazyka. Drážděná sliznice je opět náchylnější k zánětu.

Stejně tak může být důvodem pro aftu ostrý konec zubu nebo zubní výplně nebo nesprávně pasující zubní náhrada.

Další rizikovou skupinou jsou kuřáci nebo lidé pravidelně žvýkající tabák. Tady je sliznice narušena opakovaným stykem s cizorodými látkami, a proto je náchylnější k různým infekcím nebo lézím.

Dalším důvodem může být nedostatek vitamínů, a to hlavně vitamínů z řady B, které nalezneme například v droždí.

Mluví se také o individuální citlivosti na složky některých zubních past nebo potravin, na kterou těla některých jedinců reagují právě výsevem aft.

Prevence aft

Jelikož afty velmi závisí na stavu imunitního systému, je jeho podpora jedním ze způsobů prevence těchto obtíží. Ochrana imunitního systému spočívá ve správné životosprávě, dostatku spánku a vyhýbání se dlouhodobým stresům.

Další předcházení tkví ve správné péči o dutinu ústní, tak aby se v ní nemnožily cizorodé mikroorganismy, které by mohly sliznici poškozovat.

Samozřejmě je potřeba se při riziku aft vyhýbat výše uvedeným faktorům, jako je kouření, poškozování ústní sliznice kousáním nebo případným dráždivým hygienickým prostředkům a potravinám. Pokud jste k aftám náchylní, nepoužívejte zubní kartáček s ostrými a tvrdými štětinami.

Kromě klasických vitamínů podporující imunitu (vit. C) je velmi doporučeno přibrat ještě vitamíny skupiny B, kam patří např. kyselina listová (běžně se prodávají v tzv. B- komplexu), protože drobné vřídky na ústní sliznici jsou jedním z prvních příznaků jejich nedostatku.

Příznaky a projevy aft

Afta je malýbělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních.

Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku.

Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, bez toho aby zanechala jizvu. Naproti tomu tzv. velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevení prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik.

Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Léčba aft

Za normálních okolností afty po několika dnech samy odezní, popřípadě pomůže léčba vitamíny nebo vynechání dráždivých jídel z jídelníčku.

Pokud jsou však afty natolik bolestivé, že by nám zabraňovaly dostatečné pít, je jich v ústech najednou více než 4 nebo pokud bolí natolik, že způsobují horečku, nemělo by se otálet s návštěvou lékaře. To také v případě, že se afty opakovaně vrací více než třikrát ha rok nebo jejich léčba trvá déle než dva týdny. S afty nejlépe poradí stomatolog.

V současné době existuje mnoho přípravků zmírňující nepříjemné příznaky aftózní stomatitidy. Jsou tolokální anestetika, která po potření znecitlivují danou oblast.

Dále se můžete setkat s desinfekčními prostředky ústní dutiny, kdy sliznici úst zbavíte nadbytečného množství patogenních bakterií, které mohou záněty podporovat.

Léčba aft je obtížnější než u oparů pro to, že není jasná příčina jako u oparů a také že aplikované masti a gely se snadno smyjí vlhkým prostředím ústní dutiny. Některé gely se ovšem vyznačují vysokou přilnavostí, postižené místo dočasně zakryjí a proto umožňují například jíst nebo pít. Mnohdy ale za cenu dočasné ztráty chuti.

Účinný přípravek na Afty.

Jak si mohu pomoci sám

Na momentální bolest pomáhá cucat kostku ledu, která ústní celkově znecitliví.

Zklidňující účinek také mohou mít výplachy heřmánkem, můžete se setkat i se speciálními bylinnými ústními vodami, které by taktéž měly ústní dutinu zklidnit a desinfikovat.

Po dobu léčby aft se vyvarujte kořeněných jídel a kávy, dále jinak dráždivých a kyselých jídel jako jsou citrusy nebo rajčata a papriky. Kouření a žvýkání tabáku, ale i žvýkaček může ústní sliznici dráždit a proto znesnadňovat léčbu aft.

Komplikace aft

Již zmíněná dehydratace malých dětí není ani tak komplikací, jako spíš extrémním vedlejším účinkem aft. Pokud u dospělého afty ohrožují pitný režim, u malých dětí je na něj třeba dohlížet dvojnásob.

Jedná se také o imunitní problém, proto bychom si na afty měli dávat větší pozor v době nemoci nebo jiného imunitního oslabení.

Ve výjimečných případech může proti opakovaným navracením aft pomoci až laserová minioperace, kdy se poškozená tkáň odstraní invazivním laserovým paprskem.

ZDROJ:http://nemoci.vitalion.cz/afty/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Leona - Afty

22. 6. 2016 10:25

Problém s afty mě trápí snad celou věčnost. Jako dítě jsem pořád fialovou pusu a nejen ji. Naši mi afty natírali fialkou. Čím jsem byla starší, tím víc mi to vadilo. Zkoušela jsem různé spreje, mastičky, gely. Něco pomohlo jen na chvíli, něco jen štípalo a aft ještě zhoršilo. Pak mi jednou dal kámoš nějakou pastilku, že ji mám nechat rozpustit v puse. Afta se zmenšila. Zjistil jsem, že to byl Laryprot. Hned si ho koupil. Zabral úžasně.

Madlen - Pryč s afty

9. 6. 2016 5:30

Afty mě trápily dlouhou dobu. Zkusila jsem různé mastičky, vodičky, kloktadla. Většina z toho pomohla jen na chvíli, aby se mohla najíst. Pak mi jednou někdo poradil pastilky Larypront. Jsou výborný a zabírají rychle.