Jdi na obsah Jdi na menu

PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

Příspěvky

NESNÁŠENLIVOST MLÉKA

1. 8. 2013

milk-splash-2064088_960_720.jpgDáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko.

Poslední dobou často slýchám od svých známých, že jim mléko nedělá dobře na žaludek, byť s ním nemívali problém. Trpí po požití akutním průjmem, prudkým nutkáním na zvracení, případně se osypávají. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE

1. 8. 2013

hamburger-2683042_960_720.jpgČeské republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity. A do které poloviny populace spadáte vy?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SUŠENÁ RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-1608246_960_720.jpgSušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-2500784_960_720.jpgRajčata jsou bohatá na vitamíny A, C, E, kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a zinek. Nejcennější je však mimořádně silný antioxidant zvaný lykopen. Tento přírodní lapač volných radikálů je až dvanáctkrát účinnější než vitamín E a dvojnásobně předčí betakaroten. Pro náš organismus i pokožku je velmi cenný, protože podporuje regeneraci buněk.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK POZNAT GLUTAMÁT V POTRAVINÁCH?

1. 7. 2013

mgkrenqb.jpgTo, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk. 

Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rodinu. Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době vítězí trh a peníze nad vědecky zjištěnými varujícími fakty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!

1. 7. 2013

pumpkins-2204643_960_720.jpgŠálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

BEZLEPKOVÁ DIETA

1. 7. 2013

no-gluten-bread-1905736_960_720.jpgBezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POMELIT

1. 7. 2013

grapefruits-2109616_960_720.jpgKonzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví. Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TERAPIE DOTEKEM

1. 7. 2013

treatment-1327811_960_720.jpgDoteky jsou jedním ze zázračných prostředků lidského dorozumívání, kde není třeba ani těch nejupřímnějších, nejsladších ba dokonce nejintimějších slov. Mohou konejšit, léčit i uvolňovat. Zároveň hlazením a neuvědomnělou masáží bolestivých míst těla odplavujeme negativní pocity, přinášíme úlevu, obnovujeme životní sílu, pociťujeme radost a štěstí.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH

11. 6. 2013

yogurt-1786329_960_720.jpgNejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

dumplings-2392893_960_720.jpgMomo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ

1. 6. 2013

plumber-2547297_960_720.jpgU onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ZELENÝ JEČMEN

1. 6. 2013

barley-field-8230_1920.jpgMladý (ZELENÝ) ječmen je díky svým pozitivním vlastnostem a účinkům na lidský organizmus hojně využíván jak při prevenci, tak při nemoci. Pozitivně ovlivňuje civilizační choroby i celkovou činnosti lidského těla. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CHROM -CHROMIUM (Cr)

1. 6. 2013

Chrom je nezbytný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů.Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MUZIKOTERAPIE

1. 6. 2013

Hudba je zřejmě nejstarší, nejsložitější a po všech stránkách nejfantastičtější evoluční dědictví, které máme.. Ano, hudba léčí. Problém je v tom, že jen některá..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POZOR NA GLUTAMÁT

1. 5. 2013

french-fries-923687_960_720.jpgGlutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK SI POMOCI PŘI DNĚ - NEMOCI KRÁLŮ

1. 5. 2013

knuckles-2965906_960_720.jpgOnemocnění dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10% populace České republiky. Postihuje nejčastěji muže nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc, způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové. Aby se nemoc nezhoršovala je potřeba zavést do svého života výživová opatření.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DIETA PŘI PRŮJMECH

1. 5. 2013

Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ZELENÁ KÁVA

1. 5. 2013

coffee-2992598_960_720.jpgZelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organizmus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na váš krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6% této kyseliny, zatímco zelená káva 39%.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 1

MANGAN - MANGANUM (Mn)

1. 5. 2013

Mangan je nezbytnou součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Zasahuje do přeměny cukrůcholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Při jeho nedostatku můžeme pocítit problémy právě na těchto úrovních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

AJURVÉDA

1. 5. 2013

Ájurvéda pochází z Indie aje nazývána "matkou všech léčebných systémů".Je to všeobsáhlá nauka o životě,skládající se z osmi různých odborných směrů, z nichž vychází i naše současná medicína. Vidí člověka jako celek, kde všechno souvisí se vším. Léčí proto nejen tělo, ale i mysl a duši. Klade velký důraz na prevenci a podporu zdraví za pomoci vyvážené stravy, pozitivního myšlení, životního stylu atd. Jejím cílem je harmonie, zdraví, které je naší přirozeností.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MĚĎ - CUPRUM (Cu)

1. 4. 2013

Měď (podobně jako zinek) patří mezi prvky s významným vlivem na živý organizmus, vyskytuje se v řadě enzymaických cyklů nezbytných pro správnou funkci životních pochodů a její přítomnost v potravě ovlivňuje zdravotní stav organizmu. Tyto enzymy například ovlivňujímeaolismu sacharidů v organizmu, ovlivňují vytváření kosní hmoty a krvetvorbu, ovlivňují i fungování nervového sysému. Na nižší organismy však působí jako silný jed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

1. 4. 2013

Lichořeřišnice působí především antibioticky. Likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách, dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

PŘEHLED POTRAVINÁŘSKÝCH BARVIV

1. 3. 2013

paint-2940513_960_720.jpgPOTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA  (neboli jedlá barviva, jedlé barvy) jsou barviva, která se přidávají do potravin pro zvýraznění barvy či chutě. Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku.  Barviva jsou označovaná čísly E 100 až E 180

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JOD - IODUM (I)

1. 3. 2013

Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KOTVIČNÍK ZEMNÍ

1. 3. 2013

V poslední době vyvolal velikou vlnu zájmu o Kotvičník zemní fakt, že mezi jeho hlavní účinky patří schopnost zvýšit u mužů hladinu testosteronu až o 30%, u žen naopak podstatně zvyšuje hladinu estrogenů.Kotvičník zemní také patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodný při mužské neplodnosti, hypertrofii prostaty a léčbě zvýšeného obsahu cholesterolu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TOXICKÝ ARSEN MÁME VE VODĚ

1. 2. 2013

arsen-bottle-1503898_960_720.jpgJeho přirozený obsah ve vodách je řádově v desítkách mikrogramů na litr. Existují ale minerální vody, které rozpouštějí sloučeniny arsenu z geologického podloží a obsah arsenu v nich dosahuje až stovek miligramů v litru. Zdrojem zvýšeného příjmu arsenu z potravy mohou být mořské ryby z lokalit, kde dochází ke zvýšené koncentraci tohoto prvku ve vodě např. vypouštěním závadných odpadních vod nebo v důsledku podmořské vulkanické činnosti.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SELEN - SELENIUM (Se)

1. 2. 2013

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0