Jdi na obsah Jdi na menu

PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

Příspěvky

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MĚĎ - CUPRUM (Cu)

1. 4. 2013

Měď (podobně jako zinek) patří mezi prvky s významným vlivem na živý organizmus, vyskytuje se v řadě enzymaických cyklů nezbytných pro správnou funkci životních pochodů a její přítomnost v potravě ovlivňuje zdravotní stav organizmu. Tyto enzymy například ovlivňujímeaolismu sacharidů v organizmu, ovlivňují vytváření kosní hmoty a krvetvorbu, ovlivňují i fungování nervového sysému. Na nižší organismy však působí jako silný jed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

1. 4. 2013

Lichořeřišnice působí především antibioticky. Likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách, dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

PŘEHLED POTRAVINÁŘSKÝCH BARVIV

1. 3. 2013

paint-2940513_960_720.jpgPOTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA  (neboli jedlá barviva, jedlé barvy) jsou barviva, která se přidávají do potravin pro zvýraznění barvy či chutě. Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku.  Barviva jsou označovaná čísly E 100 až E 180

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JOD - IODUM (I)

1. 3. 2013

Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KOTVIČNÍK ZEMNÍ

1. 3. 2013

V poslední době vyvolal velikou vlnu zájmu o Kotvičník zemní fakt, že mezi jeho hlavní účinky patří schopnost zvýšit u mužů hladinu testosteronu až o 30%, u žen naopak podstatně zvyšuje hladinu estrogenů.Kotvičník zemní také patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodný při mužské neplodnosti, hypertrofii prostaty a léčbě zvýšeného obsahu cholesterolu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TOXICKÝ ARSEN MÁME VE VODĚ

1. 2. 2013

arsen-bottle-1503898_960_720.jpgJeho přirozený obsah ve vodách je řádově v desítkách mikrogramů na litr. Existují ale minerální vody, které rozpouštějí sloučeniny arsenu z geologického podloží a obsah arsenu v nich dosahuje až stovek miligramů v litru. Zdrojem zvýšeného příjmu arsenu z potravy mohou být mořské ryby z lokalit, kde dochází ke zvýšené koncentraci tohoto prvku ve vodě např. vypouštěním závadných odpadních vod nebo v důsledku podmořské vulkanické činnosti.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SELEN - SELENIUM (Se)

1. 2. 2013

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KOBYLÍ MLÉKO

1. 2. 2013

milk-1914462_960_720.jpgKobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu. 

 

Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NADVÁHA JAKO DŮVOD K ROZCHODU

1. 2. 2013

Nadváha  může skutečně vést až k rozpadu vztahu. A to hned z několika důvodů.Předně kilogramy navíc jednoho z partnerů mohou zcela změnit jeho estetickou přitažlivost. Partneři však mohou negativně vnímat i další doprovodné projevy kilogramů navíc. Například zvýšené pocení, změna vůně, ale i vnímání obézního člověka společností. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VZKAZ Z LÉKÁRNY DO ORDINACÍ (I ČEKÁREN) LÉKAŘŮ

2. 1. 2013

 Milí přátelé, drazí pacienti, i naši „vševědoucí“ lékaři, nedá mi to a po opravdu čím dál častějších téměř „absurdních“ zkušenostech v mé praxi v lékárně za tárou musím s rozhořčením napsat tyto řádky. Denně se setkávám s tím, že přijdou pacienti od lékaře, z nemocnice, či dokonce přímo z porodnice a požadují volně prodejný lék (o těch na recept se bavit ani nebudu), který je pro ně absolutně nevhodný resp. kontraindikovaný..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CO JE TO FARMAKOLOGIE A ČÍM SE ZABÝVÁ

1. 1. 2013

Farmakologii lze stručně a výstižně charakterizovat jako vědu studující interakci léčiva s organismem, a to na všech úrovních jeho hierarchického uspořádání, tj. od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň celého organismu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK NEPODLEHNOUT VIROZÁM?

1. 1. 2013

Zveřejňuji zde překlad emailu z angličtiny, jak se bránit (nejen) prasečí chřipce. Jsou to jednoduché věci, které může dělat každý. Jedinými místy vstupu (viru do organizmu) jsou nosní dírky a ústa/ krk. Při takových to globálních epidemii je téměř nemožné vyhnout se styku s chřipkovým virem (nejen H1N1) navzdory veškeré obezřetnosti. Kontakt s virem však není takovým problémem, jako je jeho šíření!!!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POMÁHEJ KDE SE DÁ JAKO DOBROVOLNÍK

1. 1. 2013

O dobrovolnictví mluvíme v případě, když člověk věnuje něco dobrovolně jiným (může jít o peníze, věci, čas, úsilí a nežádá za to žádnou finanční náhradu. Důvody k dobrovolnictví bývají většinou morální. Patří mezi ně potřeba pomáhat druhým, měnit svět k lepšímu, případně bránit svoji vlast ve válce, pomáhat při živelní katastrofě, mírnit utrpění nemocných lidí při epidemích atd. apod.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ZINEK - ZINCUM (Zn)

1. 1. 2013

Zinek spolu s chromem umocňuje působení inzulínu, jeho nedostatek vede k vývojovým vadám, nechutenství a k narušení imunitního systému. Je obsažen v mase a rybách, také v obilovinách a mléčných výrobcích. Denní potřebná dávka zinku je 4 až 8 mg.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VÝŽIVA DIABETIKŮ

1. 1. 2013

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CHLÉB

1. 1. 2013

bread-2193537_960_720.jpgČerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba? Určitě to zvládnete. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

BREUSSOVA MASÁŽ

1. 1. 2013

Breussova masáž je jemnou, silně energetickou masáží zad. Regeneruje meziobratlové ploténky a odstraňuje tělesné i energetické blokády. Je základem řešení mnoha problémů pohybového aparátu a klíčem k odstranění hlubokých psychických problémů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TŘEZALKOVÝ OLEJ

1. 1. 2013

Třezalkový olej se využívá pro své čistící, antiseptické a protizánětlivé účinky. Je vhodný pro ošetření spálené pokožky po nadměrném slunění, k ošetření naraženin, zanícených ran a pohmoždenin, uvolňuje svalové a energetické blokády. Má povzbuzující účinky při depresích a nervových potížích a používá se jako podpůrný prostředek při hormonální nerovnováze a snížené vitalitě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ŽELEZO -FERUM (Fe)

1. 12. 2012

Železo se podílí především na přenosu kyslíku a elektronů, tedy oxidačně-redukčních procesech v organismu. Mezi železa patří anemie (chudokrevnost), narušená funkce termoregulace a imunitního projevy nedostatku systému a únava. Hlavními zdroji železa je maso a drůbeží a rybí výrobky a vnitřnosti, ořechy a luštěniny. Denní doporučená dávka pro muže je 10 mg, pro ženy ve fertilním věku 15 mg (ztráty menstruací). Při nadměrných dávkách, hrozí otravy železem: krvavé průjmy, zvracení, genetické poruchy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ČOKOLÁDOVÁ MASÁŽ

1. 12. 2012

black-2773006_960_720.jpgČokoládová relaxační masáž je luxusní procedura, která dokonale uvolní namožené svalstvo, zregeneruje pokožku a navodí pocit štěstí. Čokoláda obsahuje mnoho důležitých prvků potřebných pro lidský organizmus, ke kterým mimo jiné patří vitamíny, aminokyseliny, minerály a antioxidanty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

1. 12. 2012

rakytnik-sea-buckthorn-1720055_960_720.jpgRakytníkový olej je multiminerální preparát s maximální vstřebatelností, který je bohatým zdrojem vitamínů ze skupiny A, C, E, K, B1, B2, B6, P, kyseliny listové, organických kyselin, karotenoidů, cukrů, tříslovin a mnoha minerálních solí. Je vhodným doplňkem výživy při avitaminóze, působí podpůrně při infekčních chorobách a v období rekonvalescence.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SLADIDLO XYLITOL VE ŽVÝKAČKÁCH

1. 12. 2012

chewing-gum-115163_960_720.jpgXylitol se extrahuje z břízy, malin, švestek a kukuřice. Vyrábí se hlavně v Číně.

Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost cukru, avšak xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr. Xylitol je příznivý pro zuby. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává "vyhladovět", což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů. U psů může xylitol způsobovat vážné, až život ohrožující problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KALOBA

3. 11. 2012

Kaloba® je účinný rostlinný lék s unikátním složením. Obsahuje speciální extrakt EPs® 7630 z kořene jihoafrické pelargónie Pelargonium sidoides.

Přípravek se užívá na zmírnění příznaků při akutních onemocněních dýchacích cest. Bez porady s lékařem může být přípravek užíván dospělým nebo podáván dětem od 1 roku při akutních onemocněních dýchacích cest (jako např.akutní zánět průdušek), které se na počátku projevují kašlem nebo rýmou, případně bolestí a škrábáním v krku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

STOPOVÉ PRVKY

1. 11. 2012

Minerální a stopové prvky jsou pro lidský organismu velmi důležité. Ačkoliv jich potřebujeme denně jen velice málo (řádově miligramy či mikrogramy), jsou nepostradatelné, protože ovlivňují důležité biochemické pochody v našem těle. Organismus člověka si je nedovede sám vytvořit, ale musí je dostat spolu s potravou, případně prostřednictvím doplňků stravy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

BAMBUSOVÁ MASÁŽ

1. 11. 2012

Bambusová masáž patří k novinkám ve světě wellness a relaxace. Má vynikající uvolňující, zklidňující, reflexní a lymfatické vlastnosti. Funguje podobně jako lymfatická masáž.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SUKRALOZA -SPLENDA (E955)

1. 11. 2012

candy-967743_960_720.jpgJedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to méně kaloričtější varianta cukru, je více než 500krát sladší. Experti, kteří kritizují schválení sukralozy jako bezpečného umělého sladidla však říkají, že se Splenda (sukraloza) podobá více toxickému DDT než cukru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 3

TANEC ŽIVOTA - BIODANZA

1. 11. 2012

Chilský profesor Rolando Toro vyvinul již před 40 lety Biodanzu, proces který využívá hudbu, tanec a skupinovou dynamiku pro stimulaci hlubokých pozitivních změn v našem autonomním nervovém systému. Biodanza vychází z přesvědčení, že lidé jsou vlastně tvorové, kteří mají žít pospolně, a pokud možno ve spojení s přírodou – dnešní doba z nich ale učinila individuály.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ | Komentářů: 0