Jdi na obsah Jdi na menu

ZIMNÍ SALÁT - DOBRÝ ZAČÁTEK

15. 1. 2012

Hubnout neznamená hladovět. Se zimními zeleninovými saláty se dá najíst dosyta a bez nadměrného příjmu tuku i energie. A protože se jí také očima, jejich barevná struktura uspokojí i tento požadavek.

Zejména vláknina obsažená v zelenině je pro redukci váhy důležitá. Spolu s obsaženou vodou totiž zpomaluje trávení, a tím rychle vyvolává pocit nasycení.

Syrová, nebo vařená?

Zimní saláty se daleko víc než v létě podávají i teplé. Protože však zelenina ztrácí vařením řadu důležitých nutrientů, je dobré připomenout tři základní pravidla pro její tepelnou úpravu:

  • Omývat a krájet těsně před vařením. Na vzduchu se při dlouhém skladování ztrácejí vitamíny, hlavně céčko.
  • Slupky loupat co nejtenčí, většina vitamínů je totiž ukryta těsně pod nimi.
  • Čím menší jsou kousky zeleniny, tím rychleji jsou hotové a tím méně tekutiny potřebují k přípravě.

Tepelná úprava zeleniny však paradoxně může zvýšit dostupnost jiných látek cenných pro naše zdraví. Například při vaření mrkve změknou její buněčné membrány a pak se z ní lépe vstřebává beta-karoten, antioxidant důležitý pro správný chod našeho imunitního systému.

 

 

Salátové chlouby evropských kuchyní

 

Název salátu Země Charakteristika
Windsorský Anglie kousky uzeného jazyka, celeru, lanýžů, dušeného kuřete, nakládané zeleniny, žampionů a strouhaného křenu s worcesterovou majonézou
Pro starší pány Francie strouhaný celer a rokfór, sekaná vlašská jádra v zálivce z oleje, koňaku a citrónové šťávy
Carmen Španělsko směs dušených kuřecích prsíček, červených paprik, vařené rýže a hrášku v olejové zálivce s koprem, cibulkou, estragonem a vinným octem
Hovězí Itálie kousky vařeného hovězího, cibule, kyselé okurky a kapary promíchané s hořčicí, plátky česneku, olejem, octem a sardelovou pastou, přelité křenovou majonézou
Těstovinový
 
Sicílie těstoviny, šálek citrónové šťávy, rajčatový protlak, hlíza a semínka fenyklu, rozinky a konzervované sardinky
Fasoli xira salata Řecko velké bílé fazole a olivy v marinádě z cibulky, sekané petrželky, citrónové šťávy a oleje
Krakovský Polsko
 
okurky, mrkev, vařená červená řepa, brambory, sledě, sekaná vejce v octové zálivce s oblohou z půlek vajec natvrdo plněných majonézou
Bergenský Norsko
 
kousky uzenáče a vařeného filé, cibule, celeru, rajčat a okurky ve smetanové zálivce s ostrou hořčicí, olejem, octem a strouhaným křenem

 

A jaký by jste si dali právě vy?

ZDROJ:

http://www.novinky.cz/zena/styl/255233-zimni-salaty-malo-kalorii-i-cholesterolu.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář