Jdi na obsah Jdi na menu

SOJA PRO A PROTI

1. 9. 2013

Potravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.

„Sóju by neměly jíst malé děti.“
„Má spoustu fytoestrogenů, což u mužů může způsobovat neplodnost.“
„Sójové boby jsou vyloženě jedovatou potravinou.“
„Evropané mají na sóju alergické reakce, protože na ni nejsme zvyklí.“
„Je špatně stravitelná…“

A to jsou jen některé z mnoha argumentů, které se stále častěji vynořují a boří mýty o tom, že sójové potraviny jsou zdravé. Kde je pravda? Pojďme se nejdřív podívat na to, co sója ve skutečnosti obsahuje.

 

Sója: pro a proti

  • obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky
  • má celé spektrum vitaminu B a minerálů jako je železo a vápník
  • nahradí maso, aniž by poškozovala cévy
  • neobsahuje nebezpečný cholesterol

Na druhou stranu ale:

  • v podobě sójových bobů je špatně stravitelná
  • neměly by ji jíst malé děti do 1 roku věku (kojenci a tedy ani kojící matky)
  • existuje tu riziko vzniku alergií

Sója zůstává zdravou potravinou, ale ne pro kojence

Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny, která se dlouhodobě věnuje právě výživě, však říká: „Jistě, budeme-li se dívat podrobně na každou potravinu a rozebírat ji, najdeme vždycky pro a proti. Teď mám ale pocit, že se v případě sóji trochu jedná o hon na čarodějnice. Sója je zdravá potravina, na tom se nic nemění, člověk ovšem nic nesmí přehánět.“

ZDROJ:

http://www.vitalia.cz/clanky/je-soja-opravdu-tak-zdrava/



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář