Jdi na obsah Jdi na menu

POLENTA

1. 4. 2013

Na výrobu polenty je třeba: 400 g kukuřičné mouky, 1,5 l vody, 1 lžíce soli. Vše dáme do mísy a asi 30 minut mícháme do zhoustnutí. Můžeme také přidat sýr. Důležité je dobře ji osolit, protože chuť samotné kukuřičné mouky není pro Čecha moc obvyklá. Výborná je také např. s česnekem nebo pórkem, hodí se i jako příloha k masu (podobně jako bramborová kaše).

 

Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem gorgondzola  a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska a Černé Hory, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, bakardan nebo mamaligu.

Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitaminy  a minerály.

ZDROJ INFO:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Polenta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář