Jdi na obsah Jdi na menu

HUMMUS

1. 5. 2013

Hummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.

Základní složky hummusu - cizrna, sezam, citróny a česnek - jsou v oblasti původu hummusu konzumovány již po tisíciletí.[3] Rozmačkaná studená cizrna se však na zdejším jídelníčku nevyskytovala až do doby vlády dynastie Abbásovců.[4]

Nejstarší recept na pokrm podobný současnému hummusu (ovšem bez tahini a česneku) pochází ze 13. století z Egypta z knihy Kitāb al-Wusla ilā l-habīb fī wasf al-tayyibāt wa-l-tīb.[4] Nejstarší záznam o hummusu v současné podobě pochází z pozdního 19. století, v té době však zřejmě hummus nebyl znám nikde mimo Damašek.[1]

Výživová hodnota

Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6.[5] Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.

ZDROJ INFO:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hummus

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář