Jdi na obsah Jdi na menu

POTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA

1. 3. 2013

 Potravinářské barvivo (neboli jedlé barvivo, jedlé barvy) je barvivo, které se přidává do potravin pro zvýraznění barvy či chutě. Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku.  Barviva jsou označovaná čísly E 100 až E 180

Obecně existují 3 typy potravinářských barviv:

- syntetická: vyrábějí se chemickou syntézou (např. azobarviva),

- přírodně identická: vyrábějí se chemickou syntézou tak, aby byla chemicky identická s barvivy vyskytujícími se v přírodě (např. b-karoten, riboflavin, kanthaxanthin),

- přírodní: získávají se z přirozených jedlých zdrojů (např. kurkumin z kurkumy, bixin ze semen annatto, anthokyany z červeného ovoce) nebo jde o anorganické pigmenty z přírodních zdrojů (vápenec, anatas (oxid titaničitý) aj.).

Každý typ má své výhody i nevýhody.

 

Výhody a nevýhody syntetických barviv
a) výhody
– jsou levnější a stabilnější než přírodní,
– většinou - ne však vždy - mají intenzivnější barvu než přírodní,
– lze zajistit stálý odstín barvy,
– neovlivňují chuť a vůni potravin,
– různými kombinacemi jednotlivých barviv lze získat řadu odstínů.
b) nevýhody
– azobarviva (nejčastější zástupci potravinářských syntetických barviv) se snadno redukují ionty kovů a některými redukčními činidly (např. oxidem siřičitým nebo kyselinou askorbovou) na bezbarvé produkty,
– působením UV záření dochází k odbarvení některchý barviv (indigotin a erythrosin),
– syntetická barviva (především azobarviva) se dávají do souvislosti s některými reakcemi přecitlivělosti (především kožní a dýchací projevy) a negativními projevy u dětí (hyperaktivita).
 
Výhody a nevýhody přírodních barviv a barviv identických s přírodními
Poptávka po přírodních barvivech se v posledních letech značně zvyšuje. Řada přírodních potravinářských barviv se běžně konzumuje jako součást každodenní stravy (lutein a chlorofyly prostřednictvím listové zeleniny, anthokyany v ovoci aj.), a proto existuje názor, že musí být zdravotně nezávadná. Ve skutečnosti nebylo provedeno takové množství pokusů ověřujících zdravotní nezávadnost přírodních barviv, jako u barviv syntetických. Často nejsou k dispozici pro přírodní barviva hodnoty ADI.
Komerčně získávaná přírodní barviva nejsou čisté pigmenty, ale směsi pigmentů. Aktuální odstín závisí na zdroji, ze kterého se barvivo získává, metodě extrakce a čištění a řadě dalších faktorů.

Hlavní nevýhody přírodních barviv:
– jsou chemicky málo stabilní,
– velká proměnlivost barevných odstínů (liší se jednotlivé šarže),
– barevnému výrobku udělují nežádoucí chuť a vůni,
– složení závisí na zdroji, ze kterého se barvivo získává, geografickém původu a sezoně,
– nebezpečí kontaminace nežádoucími toxickými kovy, insekticidy, herbicidy a mikroorganismy,
– jsou náchylné k mikrobiálnímu kažení.
 
Anorganické pigmenty
Používají se jen ve speciálních případech, např. k povrchové úpravě cukrovinek, dekoraci speciálních likérů (stříbro, zlato) aj.
 
Přehled barviv podle původu a barevného odstínů je uveden v tabulce.
  

 

Syntetická
Přírodní/přírodně identická
Anorganické pigmenty
E-kód
C.I.
Barva
E-kód
C.I.
Barva
E-
kód
C.I.
Barva
102
19 140
citronově žlutá
100
75 300
jasně žlutá
170
77 220
bílá
104
47 005
Žlutá
101a)
 
žlutá
171
77 891
bílá
110
15 985
Oranžová
120
75 470
oranžová, namodralé odstíny červené
172
77 491
77 492
77 499
žlutá, červená,
černá
122
14 720
Modročervená
140
(i)
140
(ii)
 
75 810
 
75 815
olivově zelená
173
 
 
123
16 185
Modročervená
141
75 815
zelená
174
 
 
124
16 255
Červená
150 a, b, c, d
 
žlutohnědá až černohnědá
175
 
 
127
45 430
Červená
153
 
černá
 
128
18 050
Modročervená
160a(i)
160a(ii)
 
75 130
 
40 800
žlutá až oranžová
129
16 035
Červená
160b
75 120
oranžová
131
42 051
Zelenomodrá
160c
 
oranžová až červená
132
73 015
tmavě modrá
160d
75 125
 
133
42 090
Zelenomodrá
160e
a)
40 820
oranžová až oranžovo-
červená
142
44 090
Zelená
160f
40 825
 
151
28 440
Černá
161b
 
žlutá
154
 
Hnědá
161ga)
 
oranžovočerve
ná až červená
155
20 285
Hnědá
162
 
namodralé odstíny červené
180
 
Červená
163
 
modročervená

 

a) syntetická barviva identická s přírodními
C.I.= Color Index, identifikační číslo, které garantuje identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích
 
Z etikety výrobku je zřejmé, které barvivo, popř. barviva byla použita při výrobě příslušné potraviny. Kromě toho se můžeme setkat s barvou na mase a masných výrobcích (razítka). Pro účely označování masa a masných výrobků se smějí používat pouze jednotlivě barviva: E 129, E 133 a E 155 nebo směs barviv 129 a E 133.
 
Pro účely razítkování skořápkových vajec a dekoračního barvení skořápky vajec se smějí použít pouze barviva uvedená v tabulce.
 
Pro účely barvení potravin v domácnosti se smějí používat barviva uvedená v tabulce kromě těchto barviv: E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 a E 180.
(kvas)
 
ZDROJ INFO:
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář