Jdi na obsah Jdi na menu

MODRÉ SYNTETICKÉ BARVIVO V POTRAVINÁCH E 133

21. 1. 2014

Brilliant Blue FCF, FD&C Blue 1, Acid Blue 9, D&C Blue 4, Alzen Food Blue 1, Atracid Blue FG, Erioglaucine, Eriosky blue, Patent Blue AR, Xylene Blue VSG



Jasně modré barvivo, často používané v kombinaci s dalšími syntetickými barvivy. Používá se k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, pekařských výrobků, cereálií, pudinků. Známé je jako barvivo v likéru Blue Curacao. Dále se používá v barvách na vlasy, make-upech, deodorantech, bělících zubních pastách, mýdlech, šamponech a jiných drogistických a kosmetických výrobcích.

Pro jiné využití než v potravinách je barvivo zcela neškodné. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití. Byly zaznamenány případy toxické povahy barviva na pacientech. S tím byly spojené negativní účinky jako pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy a možná i smrt. Přitom bylo zjištěno, že z těla se odplavuje cca 95% barviva, které zabarvuje moč a stolici. Také reaguje s některými žlučovými pigmenty a tvoří zelené výkaly. Z pokožky nelze jednoduše smýt. Na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. Může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce a také hyperaktivitu u dětí.

Přijatelná denní dávka 12.5 mg/kg tělesné váhy. V USA dle statistik lidé spotřebují denně 16mg/kg tohoto barviva. Maximální přípustná úroveň barviva v nápojích 70 mg/l, v jídle 290 mg/l.

Chemický vzorec: C37H34N2Na2O9S3
Triarylmethane
nebo přesněji
Disodium alpha-(4-(N-ethyl-3-sulfonatobenzylamino) phenyl)-alpha-(4-N-ethyl-3-sulfonatobenzylamino, cyclohexa-2,5-dienylidene) toluene-2-sulfonate

Zakázána v Rakousku, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Řecku, Itálii, Norsku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku.

http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1265-praskova-potravinarska-barviva.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář